poniedziałek, 9 maja 2011

Keks marmurkowy

Składniki na 12 porcji:
- niepełne szklanki mąki
- Szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego
- 15 dag masła
- 5 jaj
- szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z pomarańczy.

Lukier:
- Czubata szklanka cukry pudru
- Sok z jednej pomarańczy

Przyrządzenie:

1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Wymieszać z pianą z białek. Podzielić na pół. Jedną część wymieszać z 1/2 mąki i proszku do pieczenia, kakao i 1/2 szklanki mleka. Drugą ze skórką pomarańczową, resztą mleka, mąki oraz proszku do pieczenia. 

2. Oba ciasta na przemian wlewać do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym i 4 łyżkami wrzątku. Polukrować ostudzone ciasto.

Czas przygotowania : około 70 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz