Mazurek makowy
Autorem artykułu jest Regina Plona
Nie zawsze to co ładnie wygląda jest smaczne. Zakłady produkujące wypieki do super i hipermarketów nie są nastawione na to by to co znajdzie się na sklepowej półce było smaczne, lecz po najmniejszych kosztach używając syropów pszenicznych zamiast cukru niszczą prawdziwy smak.
Składniki - ciasto |
20 dag. maku; |
20 dag. mąki; |
20 dag. masła; |
20 dag. cukru pudru; |
2 jajka; |
5 kropli olejku migdałowego; |
Polewa - składniki |
1/2 szklanki cukru; |
ćwierć szklanki wody; |
ćwierć cytryny; |
olejek migdałowy; |
Wykonanie |
Mak sparzyć, zostawić na noc następnie odcerzić i zemleć; |
Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę mak, pianę z białek, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać; |
Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą; |
Piec ok. 40 minut; |
Przygotowanie polewy Cukier z wodą gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu wyrabiać łopatką dopóki nie zbieleje. |
Wcisnąć sok z cytryny, wlać olej i wymieszać. |
Ciepłą polewę rozprowadzić na mazurku makowym. |
Mazurek makowy idealnie nadaje się na święta Wielkanocne oraz Bożego Narodzenia jak również na osobiste uroczystości takie jak wesela, imieniny oraz inne uroczystaści rodzinne. Serdecznie życzę udanych wypieków i oczywiście SMACZNEGO
---
http://koronapolska.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz