Pascha bajeczna słodycz
Autorem artykułu jest JURA ARONIi
Wielkanocny serowy deser, rodem z kuchni rosyjskiej, nie zbyt często gości na naszych stołach. A szkoda. Przyrządzany z twarogu, śmietany,żółtek i cukru, z bogactwem bakalii oraz kandyzowanych owoców jest wyjątkowym rarytasem.
Pascha czekoladowa
! kg tłustego twarogu
1/2 kostki masła
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka orzechów włoskich ( łuskane )
1 szklanka rodzynek królewskich
Ser zmielić w maszynce
Żółtka utrzeć z cukrem na parze na masę, dodać twaróg i jedną czekoladę rozpuszczoną w gorącej kąpieli.
Dokładnie wymieszać, dodać masło, posiekane orzechy, rozdrobnioną resztę czekolady, skórkę pomarańczową i rodzynki.
Przełożyć masę do formy wyłożonej lnianą ściereczką i ustawić w misce w zimnym miejscu tak, by serwatka mogła swobodnie spływać. Po 8 godzinach wyjąć z formy i ozdobyć bakaliami. SMACZNEGO :):):)
---http://polskieciacho.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz