poniedziałek, 9 maja 2011

Placek serowy z kruszonką

Składniki na 24 porcje: 

Na spód:
  •  50 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 jaja
  • 25 dag masła
Na masę:
  • 1 kg śliwek
  • 6 jaj
  • 30 dag cukru
  • 1,5 kg twarogu
  • 125 ml oleju
  • 3 budynie waniliowe
  • sok i skóra z 1/2 cytryny
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:


  • 18 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 13 dag cukru

Zrób kruche ciasto: składniki na spód włóż do miski. Energetycznie ugnieć ciasto. Schładzaj 1 godzinę. W tym czasie wydryluj śliwki. Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, olej, proszek budyniowy, sok i skórę z cytryny. Wyrób jednolitą masę. Połącz z pianą z białek. Kruche ciasto rozwałkuj na natłuszczonej blasze. Posyp cynamonem i migdałami. Ułóż połowę śliwek. Na nich połóż masę serową. Posyp pozostałymi śliwkami. Wstaw do piekarnika o temp. 175 stopni C. Piecz 70-80 minut. Przygotuj kruszonkę: do miski włóż składniki. Zagnieć do powstania jednolitej masy. Na 30 minut przed końcem pieczenia placek posyp przygotowaną, drobno pokruszoną masą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz