Składniki na 24 porcje:
Na spód:
Zrób kruche ciasto: składniki na spód włóż do miski. Energetycznie ugnieć ciasto. Schładzaj 1 godzinę. W tym czasie wydryluj śliwki. Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, olej, proszek budyniowy, sok i skórę z cytryny. Wyrób jednolitą masę. Połącz z pianą z białek. Kruche ciasto rozwałkuj na natłuszczonej blasze. Posyp cynamonem i migdałami. Ułóż połowę śliwek. Na nich połóż masę serową. Posyp pozostałymi śliwkami. Wstaw do piekarnika o temp. 175 stopni C. Piecz 70-80 minut. Przygotuj kruszonkę: do miski włóż składniki. Zagnieć do powstania jednolitej masy. Na 30 minut przed końcem pieczenia placek posyp przygotowaną, drobno pokruszoną masą.
Na spód:
- 50 dag mąki
- 5 dag cukru
- 2 jaja
- 25 dag masła
- 1 kg śliwek
- 6 jaj
- 30 dag cukru
- 1,5 kg twarogu
- 125 ml oleju
- 3 budynie waniliowe
- sok i skóra z 1/2 cytryny
- 5 dag mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 18 dag masła
- 25 dag mąki
- 13 dag cukru
Zrób kruche ciasto: składniki na spód włóż do miski. Energetycznie ugnieć ciasto. Schładzaj 1 godzinę. W tym czasie wydryluj śliwki. Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, olej, proszek budyniowy, sok i skórę z cytryny. Wyrób jednolitą masę. Połącz z pianą z białek. Kruche ciasto rozwałkuj na natłuszczonej blasze. Posyp cynamonem i migdałami. Ułóż połowę śliwek. Na nich połóż masę serową. Posyp pozostałymi śliwkami. Wstaw do piekarnika o temp. 175 stopni C. Piecz 70-80 minut. Przygotuj kruszonkę: do miski włóż składniki. Zagnieć do powstania jednolitej masy. Na 30 minut przed końcem pieczenia placek posyp przygotowaną, drobno pokruszoną masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz