poniedziałek, 9 maja 2011

Tort Czekoladowy

Tort czekoladowy

Autorem artykułu jest megi



Nie ma co udawać - to nie jest ciasto ani dla początkujących, ani dla niecierpliwych, ale dla takiego efektu warto się troszkę pomęczyć. Zachwycisz całą rodzinę robiąc tort czekoladowy.

Zrób gwiazdki : stopioną czekoladę wymieszaj z margaryną. Rozsmaruj na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw na 12 minut do lodówki, a potem foremką wytnij gwiazdki. Włóż je na pół godziny do lodówki, zdejmij z blachy szpachtułką i ponownie włóż do lodówki.

Zrób ciasto : 2 tortownice wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier także posmaruj masłem). Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mikserem ubij masło z cukrem. Ciągle ubijając, powoli wlewaj stopioną, ostudzoną czekoladę i esencję waniliową, a potem kolejno wbijaj jajka. Połącz z suchymi składnikami i mlekiem. Ciastem napełnij obie tortownice, piecz 35 minut w temp. 180 st. C .

Zrób krem : 3/4 szklanki śmietanki podgrzej na małym ogniu z masłem. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną białą czekoladę, wymieszaj i wlej esencję waniliową. Odlej 1,5 szklanki masy i wstaw na 2 godziny do lodówki. Pozostałą masę ostudź w temperaturze pokojowej. Resztę śmietanki ubij z esencją migdałową. Dodaj w 3 porcjach masę czekoladową i wstaw na 2 godziny do lodówki. Oba ciasta nasącz likierem. Jeden krążek ułóż na talerzu, posmaruj kremem z białej czekolady i wanilii. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj bitą śmietaną z masą czekoladową. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki, a potem udekoruj gwiazdkami.

SKŁADNIKI :

Ciasto :

30 dag mąki,

50 dag cukru,

10 dag masła,

2 jajka,

1/4 szklanki kakao,

12,5 dag gorzkiej czekolady,

1,5 szklanki mleka,

3/4 łżeczki sody oczyszczonej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

sól,

2 łyżeczki esencji waniliowej,

4 łyżki migdałowego likieru amaretto.

KREM :

750 ml śmietany 36-proc.,

5 dag masła,

50 dag białej czekolady,

2 łyżeczki esencji waniliowej,

1/2 łyżeczki esencji migdałowej

GWIAZDKI :

18 dag gorzkiej czekolady,

1 łyżeczka margaryna,

olej.

---

megi

http://mojegotowanko.blogspot.com/


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

1 komentarz: